lauantai 23. helmikuuta 2019

Miten paljon tuotetusta sähköstä menee omaan käyttöön

Aurinkopaneelijärjestelmää hankkiessa neuvotaan mitoittamaan järjestelmä  suunnilleen siten, että tuotto olisi noin neljä-viidesosa vuotuisesta kulutuksesta. Silloin suurin osa itse tuotetusta sähköstä on mahdollista käyttää omaan tarpeeseen. Tässä kirjoituksessa esittelen teille kuinka paljon me pystymme käyttämään aurinkopaneeliemme tuottamasta sähköstä ja miten se vaihtelee eri vuoden aikoina.

Pieni varauksen sana sillä nykyinen 6500kWp aurinkopaneelijärjestelmämme asennettiin 2017 syyskuussa joten tilastoa on vielä verraten lyhyeltä ajalta. Näyttää kuitenkin siltä, että eroa eri vuosien välillä ei ole merkittävästi.


Kuva 1. Nykyinen järjestelmämme

Ensin oleellinen asia mikä pitää selviättää, on miten suuri aurinkopaneelijärjestelmämme on suhteessa sähkönkulutukseemme nähden. Ilman aurinkopaneeleita meidän vuoden 2017 sähkönkulutus olisi ollut noin 15000kW ja vuoden 2018 osalta noin 13500kW. Eli keskiarvoksi muodostuu 14250kW. Siihen verrattaessa aurinkopaneelijärjestelmämme vastaa noin 45% vuotuisesta kulutuksesta eli hieman yli suositellun rajan. Tämä mitä luultavimmin näkyy kevät ja kesäkuukausina, koska silloin suurin osa tuotetusta sähköstä myydään vähäisestä käytöstä johtuen valtakunnan verkkoon. 


Kuva 2. Sähkön omakäyttöosuus (päivitetty 20.2.2019)

Kuten näette yllä olevasta kuvaajasta, omakäyttöosuus vähenee tammikuusta kesäänpäin mentäessä ja  kasvaa vähitellen elokuusta eteenpäin. Tilanne on aurinkosähkön osalta nurin kurinen sillä tuottohuippu ajottuu ajankohtaan jolloin kulutus on vähäisestä lämmityksen tarpeesta johtuen melko vähäistä. Meillä esimerkiksi viime vuoden heinäkuussa meni 5-10kW sähköä päivää kohden kun taas tuottoa oli monin verroin enemmän.

Kuva 3. 2018 heinäkuun sähkönkulutus


Kuva 4. 2018 heinäkuun sähköntuotto


Jotta aurinkojärjestelmästä saataisiin maksimaalinen hyöty irti niin omakäyttöosuuden pitäisi olla mahdollisimman suuri. Joitakin keinoja on toki millä sitä voidaan hilata ylöspäin, kuten:

  • sähköauton lataus
    • täyssähköauton akun koot vaihtelevat toki mutta pienemmissäkin autoissa akut ovat kooltaan noin 40kW joten ne riittävät hyvin hyvätuottoisen päivän tasaamista varten
  • talon jäähdytys 
  • lämminvesivaraajan lataus
  • (sähkökiukaan lämmitys)
  • (kodinkoneiden käyttö tuoton kanssa samana ajankohtana)

Näillä keinoin voidaan rajallisesti vaikuttaa omakäyttöasteeseen. Fakta on kuitenkin se, että paras tuotto ajoittuu yleensä hetkeen jolloin ei olla kotona. Siksi merkittävää parannusta aurinkoenergian omakäyttöasteen parantamiseksi joudutaan odottamaan siihen asti kunnes akkutekniikka halpenee riittävän paljon. Sitä odotellessa :)


-Tommy


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Toukokuun tuotosta

Moi, Turha kai sanoa, että toukokuu on paketissa, koska nyt mennään jo pitkällä kesäkuussa. Kaikkien kiireiden keskellä, on ollut vaike...