lauantai 13. huhtikuuta 2019

Maaliskuu on paketissa


Tervehdys,

Kevät on tehnyt tuloaan jo jonkin aikaa, vaikkakin vielä on aamuja, jolloin tiukasta pakkasesta johtuen ei voi uskoa, että kesäkuu on enää kahden kuukauden päässä. Joka tapauksessa, tässä ollaan hyvää vauhtia menossa jo kesään päin. Siispä kesälomia odotellessa 😏

Mitäs sitten Piikkiön piensähkölaitokselle kuuluu? Melko hyvää itseasiassa, vaikkakin uusi aurinkosähköjärjestelmä on osittain vielä työn alla. Olisin toki toivonut, että se olisi valmistunut jo tähän mennessä. Syy tälle viivästymälle oli haasteellinen asennusajankohta. Keskeneräiset työt koskevat: 

-         osaa optimizerien asennusta
-         muutama paneeli on vielä asentamatta
-    järjestelmät ovat vielä yhdistämättä SMA:n portaalissa ja siksi teholukemat sisältävät ainoastaan uuden järjestelmän osuuden

Siinä ne ovat suurimmalta osin. Lisäksi on muutamia kosmeettisia seikkoja, mutta niillä ei ole vaikutusta järjestelmän toimintaan.

Järjestelmän liveseuranta ei onnistu tällä hetkellä, ainakaan kokonaisuudessaan. Tämä johtuu siitä, ettei vanhaa ja uutta järjestelmää olla kyetty yhdistämään. Tämä tulee kuitenkin korjaantumaan piakkoin, mutta maaliskuun osalta en kykene näyttämään teille päiväkohtaisia tuottolukemia.

Siinä missä helmikuussa aurinkopaneelit tuottivat yhteensä 178,7 kilowattia, niin maaliskuun lukemat oli aivan eri luokkaa. Maaliskuun tuotto oli 586,8 kilowattia. Eron osalta täytyy huomioida ettei maaliskuu ollut suinkaan kolme kertaa parempi kuukausi kuin helmikuu, vaan osa erosta selittyy uudella järjestelmällä. Sehän asennettiin suurin piirtein kuun puolivälissä, joten se auttoi kasvattamaan tuottoa merkittävästi. Myyntisähköä kertyi maaliskuussa yhteensä 310,46  kilowattia, joten omakäyttöosuus oli hieman alle 50%. Viime vuoden maaliskuun osalta samaiset lukemat olivat 530,56 kilowattia omatuotantoa. Siitä myytiin valtakunnan verkkoon 227,33 kilowattia. Silloin omakäyttöosuus oli hieman yli 55%. Pieni ero omatuotannon osalta selittyy viime kevään erittäin aurinkoisella säällä.

Ilman aurinkopaneelijärjestelmää sähkön kulutuksemme olisi ollut 1449 kilowattia, joten paneelien avulla kykenimme leikkaamaan sähkönkulutustamme noin 20%.

Kuinka paljon rahallista säästöä aurinkoenergia-järjestelmän avulla kertyi? Säästöä kertyi noin 68 euroa. Tämä jakaantui siten, että suurin säästö syntyi ostetun sähkön vähentymisestä. Se kerrytti säästöä noin 34 euroa. Toiseksi merkittävin säästö syntyi myyntisähköstä. Tulevien sähkölaskujen osalta tämä kerrytti säästöä noin 13 euroa. Kolmanneksi merkittävin säästötekijä oli sähköauton lataus, josta syntyi säästöä myöskin 13 euroa. Loppuosa eli 8 euroa syntyi lämminvesivaraajan automaatio-ohjauksen avulla. Huomatuksena, että se on pelkkä arvio, koska todellista säästöä on mahdotonta todentaa millään keinolla. Jatkossa kykenemme paremmin seuraamaan vedenvaraajan toimintaa, koska siihen liitetään oma lämpömittarinsa, jonka avulla voimme seurata sen ylilämmitystoimintaa.

Tämän kirjoituksen aikaan olemme jo huhtikuun puolessa välissä. Huhtikuun osalta tuotto- ja säästölukemat tulevat olemaan aivan toista luokkaa maaliskuuhun verrattuna. Tämä johtuu osittain huomattavasti pidemmästä päivästä, mutta myös:

-         huhtikuu on ensimmäinen kuukausi jolloin uusi järjestelmä on ollut toiminnassa koko kuukauden

-  uuden aurinkopaneelijärjestelmän ja sähköauton myötä, autoa ollaan ladattu huomattavasti enemmän

-    paremman hyötykäytön vuoksi tulemme asentamaan nykyisen vedenvaraajan rinnalle uuden 500 litran puskurivaraajan

Puskurivarajaan avulla on tarkoitus leikata huomattava osa talon lämmityskuluissa. Nykyinen vedenvaraajan ylilämmitys on toki auttanut laskemaan sähkönkulutusta, mutta vedenvaraajan koko ei ole riittävä kattamaan talomme lämmityksen tarvetta. Uusien aurinkopaneelien myötä on nähtävissä, että aamukuuteen mennessä on kulutettu jo hieman alle puolet päivän aikana tarvittavasta sähköstä. Siksi päädyimme investoimaan puskurivaraajan hankintaan. Asennus tulee tapahtumaan seuraavan kahden viikon sisällä. Sen jälkeen olemme viisaampia, miten kannattava hankinta se oli.

Siinä maaliskuun terveiset.

-Tommy


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Toukokuun tuotosta

Moi, Turha kai sanoa, että toukokuu on paketissa, koska nyt mennään jo pitkällä kesäkuussa. Kaikkien kiireiden keskellä, on ollut vaike...