perjantai 5. huhtikuuta 2019

Sähköllä pääsee kovempaa


Tervehdys,



Uusi Leaf on ollut pihassa parisen viikkoa ja ensimmäisen tuntuman perusteella olemme olleet siihen melko tyytyväisiä. Sen ajotuntuma on melko hyvä, myös hiljaisesta käyntiäänestä tulee iso plussa. Tähän mennessä suurin osa ajokokemuksesta on karttunut lyhyessä kodin-työpaikan välisessä ajossa ja Leaf onkin todella toimiva peli. 40kW akuston ansiosta sillä voi kelin ollessa lämpöasteilla taittaa hieman yli 200 km yhdellä latauksella. Leaf on kuitenkin aika pienen kokoluokan auto, joten on aika epätodennäköistä, että sillä lähdettäisiin koko perheen voimin kurvailemaan pitkin Suomea.  Auton mitat oli jo entuudestaan tiedossa, joten sen osalta ei tullut yllätyksiä. Varsinaisia risuja tulee latauksesta, joka ei toiminutkaan niin kuin ajattelin. Nyt hankittu 11kW latausasema ei toimi parhaalla mahdollisella tavalla, kun siitä saadaan puristettua ulos ainoastaan kolmannes sen antamasta tehosta. Tämä johtuu siitä, että auton sisällä on auton oma laturi, joka ottaa virtaa vastaan ainoastaan yhdestä vaiheesta kolmen sijaan. Tämä tuli melkoisena yllätyksenä, koska en muista kuulleeni tai lukeneeni siitä mistään. Luultavasti sillä ei olisi kuitenkaan ollut minkäänlaista merkitystä auton hankintaan. 50kW:n pikalatauksella samaista ongelmaa ei ole, koska silloin virta syötetään suoraan akustoon. 

Kun ajatuksissa on hankkia sähköauto, kannattaa harkita kotilatauspisteen hankintaa. Yksi hyvä ja edullinen vaihtoehto on Webaston latauspiste http://www.webastolataus.fi. Toki ilman kotilatauspistettäkin on mahdollista pärjätä, mutta silloin latausaika on huomattavasti pidempi. Ennen auton hankintaa kannattaa kuitenkin varmistua auton latausmekanismista, jotta teille ei tule vastaavanlaista yllätystä eteen kuin minulla. Me hankimme uusien aurinkopaneelien yhteydessä laturiksi Enston eFillerin. Ainoa miinus sen osalta on, että siitä puuttuu lataustehon portaaton liukusäädin. Jos sen tehoa haluaa muuttaa, niin kotelo täytyy ottaa auki ja dippikytkimien asentoja muuttamalla on latausteho mahdollista säätää halutulle tasolle. Tehoaluetta voidaan säätää portaittain 4-11kW välillä. Hitaimmalla latausteholla Leaf lataus kestäisi noin 10 tuntia kun taas maksimi teholla noin 4 tuntia (jos lataus olisi mahdollista tehdä maksimaalisesti 3-vaihe sähköllä).



KUVA 1. Latauspisteen dippikytkimet

Entäpä kun olette reissun päällä, mikä on helpoin tapa latauspisteen löytämiseksi? Tähän on varmasti toistakymmentä eri appia. Koska minulla ei ole riittävää kokemusta näistä vielä, en pysty myöskään suosittelemaan mitään näistä toistaiseksi. Olen tähän mennessä koittanut muutamia eri vaihtoehtoja, jotka ovat vaikuttaneet ihan mukiinmeneviltä. Esimerkkinä:
·        Fortum Charge & Drive
·        Plugit
·        Chargemap
·        Virta 

K-ketju ja S-ryhmä laajentavat kovaa vauhtia omaa verkostoaan ja heidän latauspisteensä varmasti löytyvät apeista, tarkemmat tiedot löytyvät ketjujen omilta sivuilta:

·        K-ketju (https://k-lataus.fi/)

·        ABC-asemat (https://www.abcasemat.fi/fi/polttoaineet/sahkoauton-pikalataus)

Latausteho vaihtelee julkisilla latauspaikoilla, mutta esimerkkinä Turun seudun Citymarketeissa yleisin latausteho on 22kW. Löytyypä Kupittaan Citymarketista jopa 50kW latauspiste, joten tavallisen sähköauton akut latautuvat silloin täyteen kaupassa käydessä, kunhan vain automalli sopii pikalataukseen.

Ennen ensimmäistä latausta kannattaa ottaa selvää tarvitaanko latauspalveluun erillistä rekisteröitymistä ja niin sanottua lataustunnistetta. Ainakin K-ketju ja Fortum vaativat rekisteröitymistä ja lataustunnisteen tilausta ennen ensimmäistä latausta.  

Entäpä muut ominaisuudet? Tässä kohtaa on pakko mainita Nissanin Connect EV appi. Tämä on todella hyvä ja helppokäyttöinen sovellus, jolla on mahdollista etänä ottaa yhteyttä autoon ja kytkeä esimerkiksi lataus päälle (kunhan johto on kiinni 😆) tai käynnistää auton ilmastointi/lämmitys. Varsinkin jälkimmäinen ominaisuus on todella ehdoton talvipakkasilla.

Kuinka paljon auto käyttää sitten sähköä tavallisessa ajossa? Tähän mennessä Leaf:n sähkönkulutus on ollut noin 18 kW paikkeilla 100 km kohden. Jos halutaan laskea sähkönkulutuksen kustannuksia ja vertailla niitä tavalliseen bensa/diesel autoon, niin sähköautolla on mahdollista säästää melko huomattavasti. Jos kaikki sähkö ostetaan verkosta niin 100 km kulkeminen kustantaa 9 kW*0,125 c/kW eli hieman yli 1 euron!!! Kun tavallinen bensa/diesel auto kuluttaa 100 km:lla vähintään 5 litraa ja polttoaine maksaa noin puolitoista euroa litraa kohden, jokainen voi tuosta päätellä kuinka paljon edullisempaa sähköautoilu on. Tilannetta parantaa entisestään, jos edes osa tarvitusta sähköstä voidaan tavalla tai toisella itse tuottaa.

Siinä ensimmäisiä ajatuksia sähköautoiluun liittyen. Kunhan kokemusta karttuu enemmän, niin kirjoittelen aiheesta varmasti lisää, varsinkin miten helposti auton lataus onnistuu kotimaisemien ulkopuolella.  





-Tommy

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Toukokuun tuotosta

Moi, Turha kai sanoa, että toukokuu on paketissa, koska nyt mennään jo pitkällä kesäkuussa. Kaikkien kiireiden keskellä, on ollut vaike...