tiistai 14. toukokuuta 2019

Huhtikuu on paketissa

Moi,

Hetki on vierähtänyt viime kertaisesta postauksesta. Talven runsas kirjoittelu tyhjensi pankin aika lailla kaikista mahdollista aiheista ja siksi niitä ei olekaan syntynyt enää samaa tahtia. Vastaisuudessa jos ei mitään erityisen mielenkiintoista aihetta kävele vastaan, julkaisen blogissani ainoastaan joka kuukauden toteutuneet säästölaskelmat kommenttien kera.

Kevät on pitkällä jo ja ensimmäinen kesäloma jakso on enää kivenheiton päässä. Uusi My-Solar:lta hankittu aurinkosähköjärjestelmä on toiminut tähän mennessä loistavasti. Sehän hankittiin osittain sähköauton vuoksi sillä ajatuksella, että pilvisenäkin päivänä vähintään puolet lataus sähköstä kyetään itse tuottamaan. Tämä tavoite on toteutunut, koska 4kW lataustehosta pystytään pilvisenä päivänä tuottamaan keskimäärin 2-3kW.

Entä mitä kuuluu aiemmin suunnitellulle puskurivaraajan hankinnalle? Sen osalta ei olla pidetty mitään kiirettä. Toisaalta, se on myös vaatinut paljon asiaan perehtymistä, joten siksikään sitä ei olla saatu vielä maaliin.  Toimitettiinpahan meille jo yksi vesivaraaja, mutta vasta viikkoja toimituksen jälkeen kävi ilmi, että toimitettu malli oli vääränlainen, koska se oli tarkoitettu käyttövesipuolelle. Sen vaihtamisesta on sovittu jo toimittajan kanssa ja tilalle tullaan toimittamaan Jäspin GTV Hybrid 500 energiavaraaja. Asennusta saadaan odottaa vielä joitakin viikkoja ja enkä uskokaan, että siitä saadaan mitään hyötyä ennen syksyn saapumista. Vasta silloin osaan tarkemmin arvioida miten hyvin puskurivaraaja auttaa laskemaan talon lämmityskustannuksia.

Uusi järjestelmä mukaan lukien, aurinkopaneelit tuottivat huhtikuussa yhteensä 1530kW. Viime vuoteen verrattuna ero on melkoinen, koska silloin tuotto oli 653kW. Paras hetkellinen tuotto oli vähän yli 10kW. Valtakunnan verkkoon tuotetusta sähköstä myytiin 1075kW kun 2018, sitä myytiin 325kW. Tuotetusta sähköstä omaan käyttöön meni noin 30%. Vuonna 2018 omakäyttöosuus oli noin 47%, joten tänä vuonna asennettu lisäjärjestelmä ei ole niinkään leikannut sähkönkulutusta vaan enimmäkseen kasvatti valtakunnanverkkoon myytävän sähkön määrää. Myöhemmin tänä vuonna asennettava puskurivaraaja auttaa luullakseni huomattavasti parantamaan tilannetta.

Ilman aurinkopaneeleita sähkönkulutuksemme olisi ollut noin 1158kW. Aurinkopaneelit vähensivät sähkönkulutusta yhteensä 454kW joten sähkönkulutus väheni siten lähes 40%.
Rahassa mitattuna huhtikuussa paneelien avulla säästöä kertyi yhteensä 183 euroa. Tämä jakaantui:

- hyötysähkön osalta säästöä kertyi 58 euroa
- valtakunnanverkkoon myimme sähköä noin 45 euron edestä
- sähköauto auttoi osaltaan säästämään kustannuksissa noin 67 euron edestä
- käyttövesivaraajan ylikuumennus säästi lämmityskustannuksissa noin 13 euroa

Siinä huhtikuun terveiset!


-Tommy

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Toukokuun tuotosta

Moi, Turha kai sanoa, että toukokuu on paketissa, koska nyt mennään jo pitkällä kesäkuussa. Kaikkien kiireiden keskellä, on ollut vaike...