tiistai 1. tammikuuta 2019

Miten paljon aurinkopaneelit tuottivat ensimmäisenä vuotena ja siten auttoivat pienentämään sähkölaskuamme

Terve,

4. postaus on varmastikin aiheena kiinnostavin, koska todellisen vuosituottolaskelman avulla on mahdollista arvioida järjestelmän takaisinmaksuaika. Ennen tarkempaa tilastointia arvioin itse takaisinmaksuajaksi noin 15 vuotta. Arvio näyttäisi osuvan melko lähelle todellista toteutumaa. Kannattaa huomioida, että mitä enemmän kykenette itse hyväksikäyttämään tuotettua sähköä, sen tuottoisempaa se on. Syy on melko yksinkertainen. Ostosähkö, siirtomaksuineen ja sähköveroineen, maksaa meidän tapauksessa tällä hetkellä noin 12,5 senttiä kilowattia kohden kun taas omatuottosähköstä maksetaan noin 5,5 senttiä kilowattia kohden. Hintojen osalta on varmasti merkittäviä eroja eri sähkönmyyjien välillä. Vattenfall maksaa omatuottosähköstä markkinahinnan miinustettuna 0,37 sentin marginaalilla. Toisin sanoen, kannattaa miettiä eri keinoja hyväksikäyttää suurin osa tuotetusta sähköstä  omaan tarkoitukseen.

Meidän tapauksessa tilannetta on parantanut viime huhtikuussa hankittu hybridiauto. Tuottolaskelmassa tämä on otettu huomioon arvioimalla kustannus mitä bensa-/dieselautolla kuluisi vastaavan matkan kulkemiseen kuin aurinkosähköllä ollaan kyetty lataamaan. Toisin sanoen, silloin kun aurinko ei ole paistanut ja auto on ollut latauksessa, ei siitä ole silloin syntynyt säästöäkään. Hybridi on meidän tapauksessa auttanut kasvattamaan tuottoa noin 15 prosenttia (joulukuu 2018). Ilman mahdollisuutta auton lataukseen, 1 vuoden ja 3kk:n jälkeen säästö olisi ollut noin 500 euroa kun  autolataus huomioiden se on noin 600 euroa.

Ja sitten  niiihin tuottolukemiin. Ohessa on kolme kuvaajaa. Ensimmäinen kuvaaja kuvaa aurinkojärjestelmän tuottoa kilowatteina kuukautta kohden. Toinen kuvaaja kuvaa ulos myytävän sähkön määrän samana aikavälinä. Kolmas kuvaaja kuvastaa kuinka suuren osan omatuotetusta sähköstä olemme kyenneet hyväksikäyttämään kulutusta kompensoimaan.




























Kuten näette paras tuotto osuu toukokuu-elokuu väliselle ajalle. Samaisena aikana asunnon lämmitykseen tarvittava energia on pienimmillään joten siitä johtuen n.70% tuotetusta sähköstä joudutaan myymään valtakunnan verkkoon. Tässä kohtaa voisi toki kysyä, että onko aurinkopaneelijärjestelmämme sitten ylimitoitettu kulutukseen nähden. Mielestäni ei. Miksi? Kunhan energian varastointijärjestelmien hinnat laskevat riittävästi, tulemme aivan varmasti investoimaan sellaisen hankintaan ja siten hyväksikäyttämään suuremman osan tuotetusta sähköstä itse. Siksi mielestäni kannattaakin tässä kohtaa investoida riittävän suuren järjestelmän hankintaan, koska hankintahinta kilowattia kohden laskee sitä enemmän mitä suurempi järjestelmä hankitaan.

Toinen vaihtoehto tilanteen parantamiseksi on pakkosyöttää ylimääräinen sähkö lämminvesivarajaalle. Tästä meillä ei ole toistaiseksi vielä omakohtaista kokemusta. Kuten olen jo monessa yhteydessä maininnut, meillä on suunnitelmat uuden järjestelmän hankinnan osalta jo melko pitkällä. Uusi järjestelmä tuleekin pitämään sisällään lämminvesivaraajn ohjaimen. Odotan mielenkiinnolla kuinka paljon ohjain pystyy kasvatamaan nykyistä omatuottosähkön hyväksikäyttöä.

Liitin vielä lopuksi muutaman kuvaajan jotka kuvastavat järjestelmän takaisinmaksua. Ensimmäinen kuvaaja kuvaa tilannetta kun aurinkopaneelisto on ollut 7 vuotta toiminnassa. Jos arviot toteutuvat niin tuona ajankohtana aurinkopaneelisto on auttanut meitä säästämään siihen mennessä noin 4000 euroa.














Kuvaaja 4. Arvioitu tuotto 7-vuoden jälkeen

Tärkein kysymys lienee aikaväli joka vaaditaan järjestelmän takaisinmaksuksi. Ennustamalla nykyisiä arvoja eteenpäin saadaan takaisinmaksuajaksi 14 vuotta. Täytyy toki muistaa, että tämä on pelkkä arvio ja hyvin epätarkka sellainen, koska se perustuu ainoastaan 5 aikaisempaan mittaukseen. Uskoisin sen kuitenkin pitävän melko hyvin paikkansa ja jos sitä pitää säätää suuntaan tai toiseen niin uskallan väittää, että tulevilla:

a) järjestelmäparannuksilla
b) sähkönsiirtoyhtiöiden hinnan korotuksien
c) ja työpaikkalatauksen verotuksen avulla (1.1.2019 voimaan astunut asetus koskien 30 euron kuukautista maksua työpaikalla suoritettavaan sähköautolataukseen liittyen. Tämä siirtänee latauksia enemmissä määris kodin piiriin niiden tapauksessa joilla on etätyö mahdollisuus)

takaisinmaksuaika tulee ennemmin lyhentymään kuin pidentymään. Nähtäväksi jää, olenko väärässä vai en. Uskallan väittää, että edellä mainittujen seikkojen perusteella järjestelmän takaisin maksuajaksi muodustunee pyöreästi 10-12 vuotta.


Kuvaaja 5. Vaadittu aika järjestelmän takaisinmaksamiseksi


-Tommy







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Toukokuun tuotosta

Moi, Turha kai sanoa, että toukokuu on paketissa, koska nyt mennään jo pitkällä kesäkuussa. Kaikkien kiireiden keskellä, on ollut vaike...