perjantai 18. tammikuuta 2019

Uutta järjestelmää tilaamassa

Kuten olen jo aiemmissa postauksissa maininnut, kevään suunnitelmana on hankkia uusi aurinkopaneelijärjestelmä nykyisen järjestelmän rinnalle. Tähän päädyttiin, koska mielestämme nykyisen järjestelmämme tuotanto ei vastaa kulutustamme niin hyvin kuin se hyvin optimoituna voisi vastata. Tällöin tuotanto seuraisi mahdollisimman hyvin kulloisenkin hetken kulutusta.
Nykyisellään, varsinkin ilta- ja aamuauringon osalta, paneelit ei ole optimaalisesti sijoitettuna. Tämä johtuu siitä, että kaikki paneelit osoittavat samaan suuntaan eli etelään. Toki tällä tavalla saadaan päivän tuotto mahdollisimman suureksi, mutta sillä hinnalla, ettei tuotto osu välttämättä yksi yhteen sähkönkulutuksen kanssa.
Meillä ainakin sähkönkulutusta seurataan reaaliaikaisesti, joten paras tilanne olisi kun tuottoa olisi silloin kun on kulutustakin. Useimmiten tämä osuu hetkeen, kun vietään aikaa kotosalla. Tätä peilaten päätimme lähteä toteuttamaan aurinkopaneelijärjestelmän laajennusta unohtamatta sen optimointia sähkönkulutuksen kannalta. Tarkoitus on, että päivitetyllä järjestelmällä:

a) tuottoa saataisiin aamusta iltaan

b) tuotto vastaisi mahdollisimman hyvin kulloisenkin hetken kulutusta

c) tuotto riittäisi jatkossa mahdollisimman hyvin kahden täyssähköauton lataukseen


Laajennuksen toteuttamiseksi oli kolme erilaista vaihtoehtoa:

a) vaihtaa nykyinen invertteri kokoluokkaa isommaksi ja yhdistää siihen sekä vanhat ja uudet aurinkopaneelit

b) hankkia uusi järjestelmä nykyisen rinnalle. Tällöin molemmat järjestelmät toimisivat omina kokonaisuuksinaan vaikkakin rinnakkain

c) hankkia hieman pienempi lisäjärjestelmä mutta siirtämällä osa nykyisistä paneeleista osoittamaan toiseen suuntaan, voitaisiin tuotto optimoida paremmin vastaamaan kulutusta

Homma lähti käyntiin tavanomaiseen tapaan tarjouskyselyin. Ei kestänyt kauaa kunnes kävi ilmi, että a-vaihtoehto olisi b-vaihtoehtoa noin 2000-3000 euroa kalliimpi. Toki tuolla hinnalla oltaisiin kyetty entisestään nostamaan nykyisen järjestelmän hyötysuhdetta, mutta hinta sille oli mielestämme liian korkea. Eli vaihtoehdoiksi jäi lopulta kaksi viimeistä vaihtoehtoa. Näistä c-vaihtoehto oli lopulta helppo tiputtaa pois, koska sen kustannukset kilowattia kohden olisivat olleet b-vaihtoehtoa huomattavasti korkeammat. Eli näillä perusteluin, päätimme lähteä toteuttamaan b-vaihtoehtoa.

Entä sitten tulevan järjestelmän koko?

Jos haette Internetistä tietoa aurinkopaneeliston optimaalisesta koosta, niin yhtä ja ainutta selkeää ohjetta en usko teidän löytävän. Tämä johtunee siitä, että jokainen käyttökohde on "ainutlaatuinen", johtuen muun muassa eri:

  • lämmitysmuodosta
  • talon koosta 
  • ympärystötekijöistä kuten ilta- ja aamuvarjostumista 

Itselleni on muodostunut jonkinlainen perstuntuma ja uskoisinkin, että aurinkopaneelisto tulisi mitoittaa siten, että se kattaa noin kolmanneksen talon vuotuisesta sähkön käytöstä. Mitään tieteellistä faktaa minulla ei ole esittää asian tueksi. Uskon kuitenkin, että jos järjestelmä on sitä pienempi niin silloin työkustannusten ja järjestelmän perustamiskustannukset muodostavat huomattavan osan järjestelmän kokonaiskustannuksesta. Siksi mitä suuremman järjestelmän hankitte, sitä pienemmän osan nämä muodostavat.

Meidän suunnitelma oli lisätä aurinkopaneeleita noin 7600-9000 kW:n verran. Tiedän, että tämä ei millään lailla seuraa yllä olevaa ohjetta, mutta kuten olen maininnut, meidän tarkoitus järjestelmän koon kasvattiselle oli tehdä talostamme mahdollisimman omavarainen ja pienentää vuotuista sähkölaskua. Eli meidän tarkoitus ei alunperinkään ollut optimoida järjestelmän kokoa rahallisesti vaan ennemmin hankkiutua eroon sähkölaskuista niin pitkälti kuin mahdollista.

Lukuisten eri hintatiedustelujen jälkeen uuden järjestelmän kooksi lyötiin lukkoon 9100 kW. Meille tulee 24kpl FixSun 380 watin paneeleita (https://aurinkosahkoa.com/fixsun-paneeli/). Näitä paneeleita maahantuo turkulainen yritys nimeltä Figmentor. Tässä kohtaa täytyy antaa erityiskiitos kyseiselle yritykselle, koska yhteistyö heidän kanssaan on alusta asti toiminut todella hyvin.


FixSun on toistaiseksi melko tuore aurinkopaneelimerkki. Sen hinta-laatusuhde on kuitenkin hyvä, samoin kuin paneelin hyötysuhde, joka on 380 wattisen paneelin osalta 19,60%. Paneelilille luvataan todella hyvät takuut, kun sekä materiaali- että tuottotakuu ovat 25 vuotta. Eli kaikkinensa, paneelit vaikuttavat näiden asioiden valossa todella hyvä laatuisilta.

Tuotannon ja asennuksen osalta haasteena oli se, että talon etelän suuntainen lappee on jo valjastettu aurinkoenergian tuotannolle ja lisäpaneeleita ei sille enää mahdu. Siksi joudumme asentamaan pihallemme 2kpl kaksirivistä maa-asennustelinettä. Tuotannon tasaamiseksi toinen näistä kohdistetaan ilta-aurinkoa kohden.

5 ja 3 metriä leveisiin maa-asennustelineisiin asennetaan yhteensä 16 aurinkopaneelia. Loput 8 kpl asennetaan katon aamulappeelle, jotta tuotanto voidaan laajentaa ulottumaan aamusta iltaan. Aurinkopaneelien suuntauksen mukaan meillä tulee olemaan aamuauringon suuntaan noin 3000 kW, päivä-/ iltapäiväaurinkoa kohden noin 10 300 kW ja ilta-aurinkoa kohti 2300 kW aurinkopaneelikapasiteettia.

Aurinkopaneelit tullaan liittämään Solaredgen vaihtosuuntaajaan. Miksi valitsimme tämän vaihtoehdon oli, että Solaredge valmistaa niin sanottuja PowerOptimizereja, jotka ovat kuin mikro-inverttereitä, mutta muutamalla ratkaisevalla erolla:

- nämä ovat mikro-invertteriä huomattavasti edullisempia
- nämä eivät syö virtaa niin paljon kuin mikro-invertterit

Mikä tekee tästä komponentista sitten niin erinomaisen? Tavallisessa aurinkopaneelijärjestelmässä paneelisto jaetaan parhaimmillaan kahteen ryhmään. Tällä tavalla saavutetaan se, että yhteen ryhmään kohdistuvat varjostumat tai muut tuottohäviöt eivät alenna koko järjestelmän tuottoa. Solaredgen PowerOptimizer:n nerokkuus piilee siinä, että niiden avulla jokainen paneeli toimii omana ryhmänä. Siten esimerkiksi varjostumat vaikuttavat ainoastaan niihin paneeleihin, jotka ovat varjostettuna eli ei siis koko järjestelmään tai ryhmään. Minusta tämä vaikuttaa erittäin järkevältä ratkaisulta ja uskon, että niiden avulla on mahdollista nostaa paneeliston tehokkuutta huomattavasti. 

Samasta aiheesta kertovan Youtube-videon voitte katsoa: https://www.youtube.com/watch?v=-Bsq7umcffg&t=167s

Viimeinen osa uudessa järjestelmässä koskee talomme älyohjausta. Olen ollut jo pidemmän aikaa kiinnostunut erilaisista mahdollisuuksista ja nyt uuden järjestelmän myötä meille avautui oikeasti mahdollisuus älyohjauksen hyväksikäytölle. Osana Solaredgen järjestelmää tullaan asentamaan lämminvesivaraajan ohjain, jolla tuotettu aurinkoenergia ohjataan ensisijaisesti vesivaraajaan, säästäen täten veden lämmityskustannuksissa. Tämä on kuin köyhän miehen akusto, periaate on kuitenkin sama eli varastoidaan tuotettua energiaa johonkin energiavarastoon. Uskon, että tämä tulee entisestään vähentämään vuotuista sähkönkulutustamme. Kuinka paljon? Täytyy myöntää, ettei minulla ole pienintäkään käsitystä, mutta ihmettelen kovasti, jos ei nykyinen n. 11 000 kW:n sähkönkulutus laske uuden järjestelmän myötä alle 8000 kW:iin. Tämä voi olla loppuen lopuksi varman päälle heitetty arvaus ja todellisuudessa sähkönkulutus voi laskea vielä enemmänkin, aika näyttää. 

Tilanne tällä hetkellä tammikuu -19 alussa on se, että toimituksen sisältö on sovittu Figmentor:n kanssa. Nyt odotamme rakennusvalvonnalta hyväksyntää toimenpideluvallemme. Meillä ei ole myöskään sähkönmyyntiyhtiön hyväksyntää omatuotannon kasvattamisesta näin merkittävällä tavalla. Eli molempia lupia odotellaan. Kunhan ne on saatu, pistetään tilaus vetämään, jolloin asennus on sovittu helmikuun lopulle. Silloin uusi järjestelmä on toiminnassa, kun kevään aurinko alkaa porottamaan.

Kevättä odotellessa...

-Tommy













2 kommenttia:

  1. Olipa siinä lukemisen arvoinen teksti.

    VastaaPoista
  2. Kiitos tästä. Kovin oli informatiivinen. Kerroit, että teillä oli kaikki aurinkopaneelit sijoitettuna etelän suuntaan. Onko ne kovin vaikea sitten vaihtaa? Onnistuuko tuommoinen työ aivan itse, vai tuleeko hommata ammattilainen? Me olemme miettineet aurinkopaneelien hankkimista, mutta täysin varma emme ole esimerkiksi niiden suuntauksista.

    VastaaPoista

Toukokuun tuotosta

Moi, Turha kai sanoa, että toukokuu on paketissa, koska nyt mennään jo pitkällä kesäkuussa. Kaikkien kiireiden keskellä, on ollut vaike...