perjantai 25. tammikuuta 2019

Kiinnostaisiko verkkoakku?

Kun kuulin verkkoakku ideasta ensimmäisen kerran, ajattelin, että tuohan on kerrassaan loistava idea. Suurin ongelma aurinkoenergian tuotannossa on juurikin se, ettet kykene käyttämään kaikkea tuottamaasi sähköä itse, vaan osa siitä joudutaan myymään kantaverkkoon. Kun ylijäämäsähkö myydään valtakunnan verkkoon, siitä saatu hyvitys ei ole puoltakaan ostetun sähkön kokonaishinnasta. Jos joku kykenisi ratkaisemaan varastointiongelmat, aurinkoenergia tulisi entistä kannattavammaksi.

Pohjola Energia vastasi tähän huutoon ja lanseerasi ensimmäisenä Suomessa verkkoakun. Idea toimii käytännössä siten, että asiakkaan ylijäämäsähkö "varastoidaan verkkoakkuun" ja käytetään tarpeen tullessa. Pohjola Energian mukaan kun asiakas käyttää varastoimaansa sähköä, hänelle ei synny sähkönsiirto- tai verokuluja.

Jotta asiakas saa verkkoakun käyttöönsä, niin hänen pitää:

1. Hankkia aurinkopaneeli järjestelmä Pohjola-Energialta
2. Tehdä sähkösopimus Nordic Green Energyn kanssa

Eikö olekin kerrassaan loistava idea?

Siinä on kuitenkin muutama sudenkuoppa:

1. Asiakkaan on mahdollista saada verkkoakku käyttöönsä ainoastaan  kahdeksi ensimmäiseksi vuodeksi

Tämä on todella erikoista, vaikkakin ensimmäisen kerran ideasta kuultuani ihmettelin, millä tavoin se voi olla kannattavaa. Tutkin asiaa, enkä löytänyt mitään selitystä ennen kuin luin Turun Sanomien 24.1.2019 julkaiseman artikkelin. Sen mukaan verkkoakku on mahdollista saada ainoastaan kahdeksi ensimmäiseksi vuodeksi. Paneelit ovat toiminnassa kuitenkin +25 vuotta joten näin lyhyt käyttöaika on todella erikoista. Yritin löytää asialle vahvistusta yrityksen kotisivuilta, mutta valitettavasti en löytänyt mitään mainintaa asiasta. Kuulostaako ihmeelliseltä? Eikö tuo nyt luulisi olevan sen verran oleellinen tieto, että se pitäisi selvästi mainita jossain?

2. Sitten se vielä isompi kompastuskivi, eli järjestelmän hinta

Jotta asiakas saa verkkoakun käyttöönsä, täytyy hänen hankkia vähintään 2400 kW:n aurinkopaneelijärjestelmä. Pohjola Energia tarjoaa tätä noin 8000 Euron hintaan (sis. asennuksen). Aika kova hinta tuon kokoisesta järjestelmästä, ettenkö sanoisi. Saman kokoisen järjestelmän saa kilpailijalta noin 4500 Euron hintaan (sis. asennuksen). Eli jotta saat verkkoakun käyttöösi, sinun pitää maksaa 3500 Euroa ylimääräistä. Mitä saat sitten tähän hintaan?
Periaatteessa 2400 kW:n aurinkopaneelijärjestelmä tuottaa vuodessa juurikin tuon verran sähköä. Vaikkakaan kaikki tuotettu energia ei varastoidu verkkoakkuun, koska käytät sitä samanaikaisesti, niin asian yksinkertaistamiseksi oletetaan, että kykenet varastoimaan 2 vuoden aikana yhteensä 4800 Kw:a sähköä verkkoakkuun. Kuinka paljon siitä tulee säästöä? Sähkön kokonaishinta (sis. siirtomaksun ja verot) pyörii tällä hetkellä noin 12,5 sentin paikkeilla kilowattia kohden. Eli kahden vuoden aikana kertynyt säästö on 4800 kW x 12,5 centtiä/ kW=600 Euroa

Kannattaako investoida verkkoakkuun? 600 Euron säästämiseksi joudut investoimaan aurinkopaneelijärjestelmään ylimääräiset ~3500 Euroa, eli eikö se ole sanomattakin selvää, ettei asiakas ole se, joka kuorii hillot tästä kaupasta. Harmi sinänsä, koska verkkoakku itsessään on todella hieno idea.

Helpompi tapa "akuston" järjestämiseksi olisi, että Suomessa luovuttaisiin reaaliaikaisesta sähkönmittauksesta ja mittausväli olisikin esimerkiksi 1 päivä, viikko tai kuukausi. En tiedä millaisia lieve-ilmiöitä tämä toisi, mutta silloin harvempi mittausväli synnyttäisi keinotekoisen "verkkoakun". Tämä jos mikä kannustaisi investoimaan aurinko- ja tuulienergiaan.

Siinä vähän mietittävää :)

-Tommy











Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Toukokuun tuotosta

Moi, Turha kai sanoa, että toukokuu on paketissa, koska nyt mennään jo pitkällä kesäkuussa. Kaikkien kiireiden keskellä, on ollut vaike...