lauantai 16. helmikuuta 2019

Uusi järjestelmä tilaukseen

Tervehdys,

No niin, homma on nyt sitten pulkassa ja uusi järjestelmä laitettiin juuri tilaukseen. Saimme muutama viikko takaperin vihdoin ja viimein toimenpideluvan ja siten projekti sai vihreää valoa. Suunnitelma muuttui loppumetreillä moneen kertaan ja eroaa alkuperäisestä suunnitelmasta jonkin verran. Järjestelmän toimittaa loppujen lopuksi meille jo entuudestaan tuttu My-Solar. He ovat toimittaneet puolitoista vuotta sitten asennetun järjestelmän, joten oli helppoa luottaa heidän asiantuntemukseen. 

Tarjouskilpailussa oli loppumetreille asti mukana myös toinen yritys. Figmentorin tekemä tarjous 9500 kW:n järjestelmästä oli todella houkutteleva ja hinnallisesti merkittäviä eroja näiden kahden toimittajan välillä ei ollut. Mikä ratkaisi lopulta vallinnan, oli My-Solar:n tarjoama automaatiojärjestelmä sekä sähköauton latauspiste osana kokonaistoimitusta. Itse en ole talon automatisoinnista millään lailla perillä, mutta ideana ne kuulostavat todella mielenkiintoisilta ja ehkä jatkossa tulenkin kirjoittamaan aiheesta, kunhan käyttökokemusta kertyy enemmän. Automaation avulla toivon, että pystymme jatkossa paremmin hyväksikäyttämään tuottamaamme aurinkosähköä. Tämä on tärkeää, koska järjestelmän koon tuplaantuessa on suuri riski, että ilman järkevää ohjausjärjestelmää suurin osa siitä menisi myyntisähkönä valtakunnanverkkoon. Investointi mielessä sillä on ratkaiseva merkitys kun otetaan huomioon, että ostettu sähkö on noin puolitoista kertaa kalliimpaa kuin myyntisähköstä saatava korvaus on tällä hetkellä.

Järjestelmän kooksi tuli lopulta 7,29 kWp eli vuosituoton pitäisi olla jossain 7290 kW:n tuntumassa. Tämä saavutetaan 27kpl:lla Solarwatt:n 270W-tehoisella paneelilla. Jotta tuotto saadaan paremmin tasattua koko päivän ajalle ja siten vähennettyä kulutusta, aurinkopaneelit sijoitetaan oheisella tavalla.



Kuva 1. Aurinkopaneelien sijoittelu

1. Varjostumien ja kokonaisjänniteen rajoittamiseksi, kaksi vasemmanpuolimmaista paneelia siirretään uuteen 5. -ryhmään

2. Pihavaraston katolle lisätään 4 uutta paneelia

3. Pihavaraston läheisyyteen tulee 5m leveä maateline, johon asennetaan 10 kpl uusia paneeleita

4. Ilta-aurinkoa kohti tarkoitettuun, 3m leveään maatelineeseen asennetaan 6kpl uusia paneeleita

5. Aamun puoleiselle lappeelle asennetaan 7 kpl  uusia paneeleita sekä siirretään 2kpl vanhoja paneeleita alkuperäisestä asennusryhmästä

Kun aurinkopaneelit ovat päivitetyssä järjestelmässä suunnattu eri suuntiin, uskon, että tuotto tulee leikkamaan hyvin nimenomaan aamun ja iltapäivän/illan sähkönkulutusta. Nähtäväksi jää, kuinka merkittävästi...


Asennuksen mukaan tehoa on karkeasti:

Aamu 9kpl x 270W=2430W

Keskipäivä (22+10+4)kpl x 270W=9720W

Iltapäivä-ilta 6kpl x 270W=1620W


Osana toimitusta tulee olemaan SMA:n optimointilaitteet (SMA-TICO TS4-R-O), joilla voidaan vähentää varjostumien vaikutusta järjestelmän kokonaistuotantoon. Nämä tullaan asentamaan pitkälti osaksi vanhaa järjestelmää, koska sen tuoton osalta olemme huomanneet, että varsinkin iltatuotto katkeaa kuin seinään varjostumien vuoksi. 
Kuva 2. SMA-Tico optimointilaite, TS4-R-O

Osana järjestelmää tullaan myös toimittamaan MSDP -MODBus RTU protocol RS485 ja SMA Sunny Homemanager 2.0. Nämä ovat välttämättömiä komponentteja automatisoidun ohjauksen toteuttamiseksi. Lisätietoa SMA:n ohjauskeskuksesta saa:


Viimeinen osa toimitusta on sähköauton latauspiste. Valitsimme tätä varten Enston 3-vaiheisen aseman. Sen avulla lataus on mahdollista säätää manuaalisesti aina 11 kW:iin asti. 

Asennus tullaan näillä näkymin tekemään kahdessa osassa. Katolle asennettavat paneelit tullaan mitä todennäköisimmin asentamaan melko pian, ehkä jo 2-3 viikossa. Maa-asennustelineiden toimitus kestää hieman kauemmin. Toivottavasti kuitenkin koko järjestelmä olisi toiminnassa viimeistään huhtikuun aikana. Silloin päivitetty järjestelmä olisi valmis, kun parhaimmat tuottokuukauden ovat alkamassa.

Seuraavassa kirjoituksessa toivottavasti minulla olisi jo ensimmäiset kokemukset kerrottavana uuden järjestelmän toiminasta. Hyvää alkavaa kevättä kaikille!

-Tommy


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Toukokuun tuotosta

Moi, Turha kai sanoa, että toukokuu on paketissa, koska nyt mennään jo pitkällä kesäkuussa. Kaikkien kiireiden keskellä, on ollut vaike...