keskiviikko 6. helmikuuta 2019

Tammikuun tuotto

Tammikuu on aurinkosähkötuotannon osalta yksi vuoden huonoimmista kuukausista. Kuten alla olevasta kuvasta selviää, niin silloin oletettu tuotto jää kymmenesosaan vuoden parhaimmista kuukausista. Muutama oleellinen asia vaikuttaa siihen, ettei tuottoa tule silloin nimeksikään. Jokainenhan tietää, että aurinko ei paista vuodenvaihteessa päiväsaikaan kovinkaan pitkään. Toiseksi, kun se paistaa, niin se paistaa todella matalalta. Kun aurinko paistaa aurinkopaneeleihin nähden todella pienessä kulmassa niin tuotto jää merkittävästi alhaisemmaksi kuin kesäkuukausina. Kolmas tuottoon vaikuttava syy on lumi ja jää. Jo pieni kerros joko luntaa tai jäätä aurinkopaneeleiden päällä tiputtaa erittäin merkittävästi niiden sahköntuottokykyä. Eli kannattaako lähteä harjan kanssa heilumaan katolle, jotta paneelit tuottaisivat edes jotain?!?



Kuva 1. Oletettu aurinkosähkön tuotto eri kuukausina

Jos paneeleita ei puhdista lumesta ja jäästä, niin hyvinä talvina, Varsinais-Suomessa paneeleiden päälle kertyy helposti muutamia kymmeniä senttejä lunta. Mitään muuta haittaa tästä ei ole kuin se, että lumikerroksen kestää sulaa maalis-huhtikuulle. Silloin on mahdollista, että paneelien omistaja missaa  kevään ensimmäiset hyvät tuottokuukaudet. 

Siitä johtuen käyn tasaiseen tahtiin harjaamassa paneelit puhtaaksi lumesta. Aluksi tein sen pienen riskin kera. Roikuin nimittäin toisen käden varassa jostain paneelin kulmasta ja samalla yritin toisen käden avulla harhata paneeleita puhtaaksi. harjasin toisen . Nyt muutaman läheltä piti tilanteen jälkeen, päätimme hieman panostaa - hmmm "työturvallisuuteen" - ja hankimme teleskooppivartisen lumenpudottimen. 

Lumenpudotin on vaikuttanut käytössä hankintansa arvoiselta. 6 metrin teleskooppivarrella ulottuu jo kohtalaisen hyvin puhdistamaan joka nurkan. Toki haastavampaa se on silloin, kun taivaalta sataa suojalunta ja kun lumi osittain jäätyy paneelin pintaan. Silloin riittää hyvin, että harjaa lumen paneelin pinnalta pois ja antaa kevät auringon hoitaa loput. Kuten näette alla olevasta kuvasta, työ kantaa hedelmää...ainakin vähän :) 



Kuva 2. Tammikuun päiväkohtainen 1tutto

Vaikka tuottoa on ollut parhaimpina päivinä jonkin verran, niin onko se sitten ollut vaivan arvoista? No tietysti on! ;) Parhaimpina päivinä, kun tuottoa on ollut noin 4,0kW, niin sehän tarkoittaa 60 sentin säästöä sähkölaskussa.


Kuva 3. Tammikuun paras tuotto 11.päivänä

Tammikuun tuottavin päivä oli meillä tammikuun 11:s päivä. Kuten näette, silloinkin aikaväli jona paneelit tuottavat sähköä on vielä verraten lyhyt. Paneelit alkoivat tuottaa tuolloin hieman ennen klo 11:sta ja tuottoa tuli suurin piirtein 3:een asti. Tehoa toki on jo jonkin verran, hieman yli 1500 waittia tuntia kohden.

Eipä tähän hätään muuta. Helmikuun tuottolukemien pitäisi olla tammikuun lukeamia huomattavasti paremmat, jos paneelit ei sitten hautaudu kokonaan lumen alle.

Toivottavasti seuraavassa kirjoituksessa olisi jotain uutta kerrottavaa uuden järjestelmän asennukseen liittyen.

-Tommy



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Toukokuun tuotosta

Moi, Turha kai sanoa, että toukokuu on paketissa, koska nyt mennään jo pitkällä kesäkuussa. Kaikkien kiireiden keskellä, on ollut vaike...