lauantai 2. maaliskuuta 2019

Helmikuu on paketissa

Hyvää alkavaa kevättä kaikille!!!


Kevät aurinko alkaa mukavasti paistelemaan ja se näkyy tuottolukemissakin. Helmikuu oli huomattavasti tuottoisampi kuin esimerkiksi edeltävä tammikuu (vrt. alla olevat kuvat). Siinä kun tammikuun paras tuotto päivää kohden oli hieman alle 4kW niin helmikuussa puhutaan jo aivan toisenlaisista lukemista. Silloin oli jo useampi päivä jolloin tuottoa oli lähes 20kW. Tämä auttaa mukavasti leikkaamaan sähkönkulutusta, koska tässä vaiheessa vielä suurin osa tuotetusta sähköstä menee omaan tarpeeseen.

Miksi sitten tammi- ja helmikuun osalta on näin suuret erot? siihen on helppo vastaus. Kevät aurinko paisteli sen verran mukavasti jo helmikuussa, että se auttoi sulattamaan lumen ja jään paneeleiden päältä pois jolloin niihin ei synny tehoa vähentäviä varjostuma kohtia.


Kuva 1. Päiväkohtainen tuotto tammikuussa 



Kuva 2. Päiväkohtainen tuotto helmikuussa 


Kun verrataan hetkellistä tehoa niin paras hetkellinen tuotto helmikuussa oli noin 3800W kun taas tammikuussa jäätiin vielä alle 1000W.

Helmikuun kokonaistuotto oli 178,75kW. Omaan käyttöön  tästä meni 74,3% eli melko paljon. Viime vuonna helmikuun vastaavat lukemat olivat 133,31kW ja 70,9% eli merkittävää eroa ei tullut.   Tuottolukemat ovat keskenään vertailukelpoisia,  koska tässä vaiheessa uusi järjestelmä ei ollut vielä toiminnassa.

Mitä sitten yllä olevat lukemat tarkoittavat käytännössä säästöä sähkölaskun osalta? Yhteensä säästöä kertyi noin 21 euroa. Tästä itse käytetyn sähkön osuus oli noin 17 euroa ja loppuosa syntyi autonlatauksesta ja verkkoon myydystä sähköstä.

Kun tästä jatketaan maaliskuulle, tuottolukevat nousevat entisestään. Tämä johtuu siitä, että maaliskuussa päivä on ensinnäkin huomattavasti pitempi jo kuin helmikuussa. Toiseksi aurinko myös nousee korkeammalle maaliskuussa ja siten paistaa kohtisuorempaa aurinkopaneeleita kohden. Tämä kasvattaa paneeleilla saatavan aurinkoenergian määrää. 


-Tommy


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Toukokuun tuotosta

Moi, Turha kai sanoa, että toukokuu on paketissa, koska nyt mennään jo pitkällä kesäkuussa. Kaikkien kiireiden keskellä, on ollut vaike...