tiistai 12. maaliskuuta 2019

Aurinkopaneeleiden maa-asennustelineet


Kun katolta loppuu tila kesken tai sen suunta ei ole paras mahdollinen aurinkosähkön tuottamiseksi, yksi vaihtoehto tilanteen parantamiseksi on asennuttaa maa-asennustelineet. Meillä eteläsuuntainen lappee oli jo täysin käytössä joten ainoa vaihtoehto omatuotannon kasvattamiseksi oli asennuttaa maa-asennustelineet pihalle. Näissä on hyvät että myös huonotkin puolensa.

Ensin plussat:

+ asennussuunta ja kulma mahdollista optimoida paremmin

+ riippuen asennustelineen runkorakenteesta, sen kulma mahdollista säätää vuoden ajan mukaan

+ puhtaana pito huomattavasti helpompaa

Sitten ne miinukset

- vievät pihalta kohtuullisen paljon tilaa

- kasvattavat merkittävästi aurinkosähköjärjestelmän investointikustannuksia

- lapsi turvallisuus?!? 

- esteettisyys?!?

Olisikohan siinä tärkeimmät asiat?!?



Kuva 1. Maa-asennustelineet työn alla


Kuva 2. Valmiit maa-asennustelineet

Kun lähdette toteuttamaan asennustelineiden asennusta niin kokemuksesta voin kertoa, että ottakaa selvää ensimmäiseksi vaaditut lupa-asiat. Kaarinassa esimerkiksi, asennusta varten vaadittiin toimenpidelupa. Osaksi lupahakemusta vaadittiin naapurikuuleminen. Kun lupa oli saatu, oli vielä varmistettava sähkönsiirtoyhtiöltä ettei asennukselle ole mitään esteitä ja mikäli järjestelmän koolle olisi jotain rajoituksia. Kävikin ilmi, että asuinalueellamme ei saa asentaa yli 12 000 watin järjestelmää. Onni onnettomuudessa, kahden vaihtosuuntajan yhteenlaskettu teho on 11500 wattia eli alle siirtoyhtiön ilmoittaman rajan.

Sitten asennus vaan käyntiin...

Asennustelineiden asennus ei ole ihan niin yksinkertaista kuin voisi ollettaa. Asennuksen osalta on muutamia oleellisia asioita, jotka kannattaa ottaa huomioon. Ensimmäiseksi telineiden suuntaus. Suuntauksen osalta kannattaa tarkkaan selvittää mahdolliset varjostumat, varsinkin jos asennetta useamman telineen pihallenne. Jossain tilanteissa on mahdollista, että vierekkäiset telineet varjostavat toisiaan ja siten syövät järjestelmän tuottokykyä.

Maa-asennustelineiden perustaminen tapahtuu aivan samalla tavalla, kuten minkä tahansa piharakennelman. Yleisin perustamistapa on uskoakseni ruuvipaalutus, millä asennettiin meidänkin telineet. Sanomattakin lienee selvää ettei kannata valita asennusajankohdaksi pahinta pakkasjaksoa koska silloin paalujen asentaminen saattaa osoittautua...hmmm hieman haasteelliseksi ”kokemusta on 😊

Kolmas huomioitava asia on paneeleiden ”ilmavaihto”. Paneeleiden väliin että myös ympärille kannattaa jättää riittävästi tyhjää tilaa. Niitä ei missään nimessä kannata asentaa toisiinsa kiinni saatika koteloida niiden ympärystöä. Tämä siksi, että silloin paneelit lämpenevät enemmän ja siten niiden huipputeho laskee. Tämä saattaa kuulostaa aika erikoiselta, mutta jo ensimmäisen viikon aikana olemme huomanneet, että uudet paneelit, jotka on asennettu telineisiin tuottavat katolla olevia paneeleita tehokkaammin. Toki ne ovat tähän vuoden aikaan paremmassa kulmassa, mutta sekään ei selitä sitä, että 18 paneelia tuottavat yhtä tehokkaasti kuin 24 paneelia katollamme.

Lopuksi vielä yksi asia. Jos mahdollista niin valitkaa telineeksi sellainen, joka mahdollistaa paneeleiden kulman säädön. Tällä tavoin voitte optimoida asennon kulloisenkin vuodenajan mukaan.



Kuva 3. Maa-asennustelineen runkorakenne

Siinä ensimmäisiä kokemuksia uuden järjestelmän osalta. Asennus on sen osalta suurin piirtein puolessa välissä muutamasta vastaan tulleesta haasteesta johtuen. Toivottavasti järjestelmä valmistuu kokonaisuudessaan ensi viikon aikana. Silloin onkin sitten paljon uutta asiaa raapustettavaksi

-Tommy



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Toukokuun tuotosta

Moi, Turha kai sanoa, että toukokuu on paketissa, koska nyt mennään jo pitkällä kesäkuussa. Kaikkien kiireiden keskellä, on ollut vaike...