lauantai 16. maaliskuuta 2019

Omatuotannon ylijäämäsähkö


Moni on kysellyt aiheeseen liittyen, että miten ylituotantona syntyvä sähkö hyvitetään asiakkaalle. Siksi avaan aihetta, miten se tapahtuu meidän tapauksessa.

Käsittääkseni sähkönmyyntiyhtiöt ovat nykyisin velvoitettuja ostamaan pientuotannon ylijäämäsähkö.  Aivan satavarma en ole tästä saatika siitä, että toimivatko kaikki yritykset kehotuksen mukaisesti. Joka tapauksessa, jotta asiakas saa hyvityksen kantaverkkoon myymästään sähköstä, tulee hänen tehdä sähkönmyyntisopimus oman sähköyhtiönsä kanssa. Eli myyntisopimus linkittyy aina samaan paikkaan mistä sähkö ostetaan. Myyntisopimusta ei voi siis tehdä eri yrityksen kanssa.

Entä se myyntisähkön hinnoittelu? Tässä kohtaa en osaa kertoa kuin omasta tilanteestamme. Meillä on sopimus Vattenfall:n kanssa. He toimivat mielestäni todella esimerkillisesti. He hyvittävät myyntisähkön markkinahinnan mukaisesti miinustettuna 0,37 sentin marginaalilla kilowattia kohden. Sähkön markkinahinta vaihtelee kokoajan, vaikkakin muutoksilla on vain marginaalinen vaikutus kun sähkönhinnan osalta puhutaan senteistä. Jos olette kiinnostuneita niin sähkön markkinahinta on mahdollista tarkastaa esimerkiksi:


Viimeisen kahden vuoden osalta, myyntisähkön hyvityshinta on ollut:





Kuva 1. Myyntisähkön hinta v.2017-2019 (hinnat euroa per kW)

Sähkönmyyntiyhtiö tuskin tekee yhdessäkään tapauksessa tilinsiirtoa asiakkaalle, vaan hyvitys tapahtuu meidänkin tapauksessa siten, että ensisijaisesti he hyvittävät myyntisähkön verran sähkölaskussa. Jos myyntisähköä on enemmän kuin ostettavaa sähköä niin silloin hyvitys hyvitetään tulevissa laskuissa. Näin meillä  ainakin. Jos en väärin muista niin viime kesän aikana me emme saaneet yhtäkään sähkölaskua, vaan ensimmäinen lasku tipahti postiluukusta vasta tämän vuoden tammikuussa.  

Lopuksi vielä yksi juttu. Muutama ihminen on kysynyt myös, että kohdistetaanko myyntisähköön siirtomaksua. Periaatteessa se on mahdollista, vaikkakaan itse en ole huomannut, että Caruna olisi sitä tehnyt. Veloitettava maksu on kuitenkin todella pieni, koska ”Sähköntuotannon siirtomaksu jakeluverkossa perustuu energiamäärään. Jakeluverkonhaltijan yksittäiseen liittymään sijoittuvalta sähköntuotannolta veloittama siirtomaksu ei saa ylittää keskimäärin 0,07 senttiä kilowattitunnilta vuodessa” (lähde: https://www.lahienergia.org/sahkon-pientuotannon-perusteet/ )

-Tommy

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Toukokuun tuotosta

Moi, Turha kai sanoa, että toukokuu on paketissa, koska nyt mennään jo pitkällä kesäkuussa. Kaikkien kiireiden keskellä, on ollut vaike...